Sarbatoare in Poiana Narciselor!

Sarbatoarea Narciselor

21 mai 2011

In comuna Sercaia, la aprox. 60 km de orasul Brasov, se afla rezervatia naturala Dumbrava Vadului sau “Dumbrava cu coprine”, cum o mai numesc localnicii (“coprina” fiind una din denumirile populare ale narcisei). Aceasta rezervatie naturala se intinde pe aproape 400 ha si este cea mai mare rezervatie naturala de narcise salbatice din Europa, cel mai bine cunoscuta de catre toata lumea sub numele de Poiana Narciselor.

Narcisa este o floare pretuita inca din antichitate, al carui nume este atribuit a proveni din numele tanarului Narcissus, care fiind foarte increzut cu frumusetea lui si dispretuind dragostea, a fost pedepsit de zeita Nemesis sa se indragosteasca de propriul chip pe care il vedea in oglinda apei si sa moara nefericit, neputand sa isi implineasca dragostea (zeita ii luase si mintile, iar Narcissus nu stia ca acel chip este chiar chipul sau). Legenda spune mai departe ca pe locul in care tanarul a murit de durere, a rasarit o floare alba, puternic mirositoare (narcisa), pentru ca fapta si numele tanarului sa dainuiasca.

Sarbatoarea Narciselor are loc in fiecare an in Poiana Narciselor pe data de 21 mai, cu ocazia zilei Sfintilor Constantin si Elena si reprezinta un excelent prilej de a vedea aceasta minune a naturii, de a lua parte la un festival de traditii transilvanene si de a degusta preparate culinare specifice zonei. Cu ocazia Sarbatorii Narciselor, turistii au parte de dans si cantec popular, de costume si obiceiuri populare, prezentate curiosilor de catre tinerii din Valea Homodorului.

Anul acesta, la Sarbatoarea Narciselor, vor lua parte formatii de muzica populara din Madarasi, Lueta, Tusnad Bai, Zetea si Mateszalka (Ungaria), precum si Ansamblul Popular National Secuiesc.

Cum ajungeti la Poiana Narciselor? Urmati DN 1 de la Brasov catre Fagaras sau invers (in functie de directia din care veniti). La km 224, in comuna Sercaia, se desprinde soseaua ce merge catre Rasnov-Predeal. Daca urmati aceasta sosea pana la km 4, veti ajunge in satul Vad. De acolo, pe un drum local, la dreapta, dupa alti 4 km, ajungeti la rezervatia naturala Dumbrava Vadului.

Detalii aici

Poiana-Narciselor

Poiana-Narciselor

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>